24/7 bereikbaar

Plaagdierbeheersing

Wet- en regelgeving

Geplaatst door: Ineke Kries - Datum: 28 augustus 2017

Niet alle diersoorten of insecten mogen worden verstoord, verjaagd of bestreden. Sinds 1 januari 2017 is de soortenbescherming geregeld in de Wet Natuurbescherming. Vanaf 2018 gaat deze op in de Omgevingswet.

Wat mag wel?

IPM

IPM staat voor Integrated Pest Management. Het is een werkwijze waarmee we plaagdieren beheersen aan de hand van preventieve maatregelen. Bij ASB beginnen we bijvoorbeeld bij cultuur, in plaats van bij chemicaliën. Wat kunnen we zelf doen om plaagdieren buiten de deur te houden? Hoe zorgen we dat die deur – ook letterlijk – dicht blijft? Ook kijken we met een deskundige blik naar de bouwmaterialen, we zorgen dat gaten en kieren zijn afgedicht en dat ruimten met weinig traffic onaantrekkelijk zijn voor ongewenste bezoekers.

Wat mag niet?

Doorvergiftiging

Sinds 1 januari 2017 zijn er nieuwe regels voor plaagdierbeheersing buiten gebouwen. Die zijn vooral bedoeld om zogenaamde ‘doorvergiftiging’ te voorkomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een vergiftigde muis wordt opgegeten door een huisdier.

Zonder certificaat zelf aan de slag

Plaagdiermanagers die werken met biociden moeten in bezit zijn van een vakbekwaamheidsbewijs en soms ook een bedrijfscertificaat.

Wie bepaalt wat wel en niet mag?

Ctgb

Het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden beoordeelt binnen onze landsgrenzen of beschermingsmiddelen veilig zijn voor mens, dier en milieu.

Europese Commissie

Met de Biociden Verordening, of ook wel de BPR, bepaalt de Europese Commissie welke middelen burgers in de lidstaten van de Europese unie mogen gebruiken om plaagdieren te weren.

Naar overzicht Nieuwer bericht

Direct contact

ASB Plaagdierbeheersing
Ramstraat 31
3581 HD Utrecht

030-307 54 50
plaagdierbeheersing@asb-bv.nl

Diensten

Contact met ASB Plaagdierbeheersing

Laat een bericht achter, en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

Top